Erectieproblemen leeftijd

Erectieproblemen leeftijdIedere man heeft wel eens last van een erectiestoornis. Erectiestoornissen komen voor op iedere leeftijd vanaf 18 jaar, bij iedere sociale klasse en bij iedere etnische groep. Het is niet erg als u een keertje last heeft van een erectiestoornis, maar dit kan wel vervelend worden als het regelmatig gebeurt. Over het algemeen gebeurt dit vaker vanaf een bepaalde leeftijd, aangezien erectiestoornissen toenemen naarmate de leeftijd vordert. Meer over erectieproblemen leeftijd, leest u op deze pagina.

Erectiestoornis leeftijd: de cijfers

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de kans op een erectiestoornis toeneemt als u ouder wordt. Zo heeft gemiddeld 14 procent van de Nederlandse mannen in de leeftijd van 18 jaar en ouder wel eens een erectiestoornis, waarbij het vaak gaat om een eenmalige erectiestoornis die bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door het drinken van alcohol. Kijken we naar de cijfers van erectiestoornissen bij mannen tussen de 51 en 70, dan zien we dat 30 procent van de mannen in deze leeftijdsgroep wel eens een erectie heeft. Op deze leeftijd neemt de kans op erectiestoornissen dus flink toe, wat voornamelijk aan de leeftijd ligt.

Bij mannen tussen de 71 en 80 jaar oud komen erectiestoornissen zelfs bij 42 procent van de mannen voor. Zoals u ziet, komen erectiestoornissen dus bij iedere leeftijdsgroep voor, maar hebben mannen op oudere leeftijd wel meer kans op erectieproblemen.

De oorzaken van een erectiestoornis per leeftijdsgroep

De achterliggende oorzaak van een erectiestoornis verschilt doorgaans per leeftijdsgroep. Bij jonge mannen wordt een erectiestoornis vaak veroorzaakt door psychologische factoren, zoals onzekerheid over het eigen lichaam, spanning voor de seks en ga zo maar door. Heeft een erectiestoornis op deze leeftijd wel een lichamelijke oorzaak, dan heeft dit vaker te maken met het drinken van alcohol dan met lichamelijke beperkingen.

Kijken we naar de oorzaken van een erectiestoornis bij mannen op oudere leeftijd, dan zien we dat deze oorzaken vaker lichamelijk zijn. De doorbloeding vermindert, hierdoor komt er minder bloed in de penis en hierdoor is het weer moeilijker om een erectie te krijgen. Ook is het voor deze mannen lastiger om een erectie vol te houden, wat tevens met de doorbloeding te maken heeft.

Bij jonge mannen komen erectiestoornissen slechts sporadisch voor, terwijl oudere mannen vaker regelmatig last hebben van erectieproblemen. Dit komt omdat psychologische factoren niet altijd roet in het eten gooien (u voelt zich niet altijd onzeker over uw lichaam en door ervaring op te doen, verdwijnen onzekerheden over bedprestaties vanzelf), terwijl u geen controle hebt over lichamelijke problemen als oorzaken van erectiestoornissen. Psychologische oorzaken verdwijnen vaak vanzelf, terwijl lichamelijke problemen blijven bestaan en zelfs erger worden naarmate de leeftijd vordert.

Conclusie

Iedereen kan te maken krijgen met erectieproblemen, maar over het algemeen hebben mannen vanaf 50 jaar meer kans op erectieproblemen. Dit ligt bij hen aan lichamelijke factoren, waaronder een verminderde doorbloeding. Bij jonge mannen ligt de oorzaak van een erectiestoornis vaak bij onzekerheid, schaamte of onervarenheid.

Meer informatie »

Geef uw beoordeling